Het uitdijende universum van de podcast

pexels-photo-107922

Zoek een fijne plek uit waar je naar podcasts kunt luisteren. Misschien is dat op de fiets, in de auto of in de trein.

Het beluisteren van podcasts is bijna altijd gratis en kan via de computer, smartphone of tablet. De meeste aanbieders van podcasts hebben een site waarop de afleveringen gestreamd kunnen worden. Heb je een Apple-apparaat, dan zit daar standaard een podcast-app op. Deze is gekoppeld aan iTunes. Met de app kun je je abonneren op allerlei podcasts, zodat nieuwe afleveringen automatisch gedownload worden. Als je een andere app wilt, of een Android- of Windowsapparaat hebt, zijn er allerlei speciale podcast-apps die je kunt downloaden en die op ongeveer dezelfde manier werken. Een fijne app is Stitcher. Hierbij kun je je favoriete shows volgen, downloaden en luisteren wanneer het uitkomt, ook als je offline bent. Ook Overcast is een veelgebruikte app.

pexels-photo-107922

pexels

Het is geen radio!

Is een podcast niet gewoon een ‘uitzending gemist’ van radioprogramma’s? Nee, net zoals uitzending gemist eigenlijk geen uitzending gemist is. De meeste radioprogramma’s zijn wel te herbeluisteren (vaak met het nieuws en de reclames nog aan het begin), maar er zijn duizenden podcasts die nooit met de ether te maken krijgen.

Ook de manier van luisteren verschilt. De meeste radio staat ergens aan op de achtergrond. Podcasts luister je voornamelijk via een koptelefoon. Net als bij een radioprogramma kun je je verheugen op een wekelijkse uitzending van je favoriete podcastshow. Maar je kunt ook alle uitzendingen achter elkaar luisteren.

Omdat luisteraars de shows en hun luistermoment zelf bewust uitkiezen, kunnen makers hun programma heel anders opbouwen. Er is nauwelijks kans dat iemand er middenin valt, wel dat de luisteraar halverwege afhaakt. Daardoor hebben makers veel meer vrijheid om te experimenteren met vorm. Een gewoon radioprogramma wordt gekenmerkt door een bekende structuur: nieuws op elk uur, reclame, rubriekjes, af een toe een liedje en vaste segmenten met een vaste tijdsduur. Voor podcasts geldt dit allemaal niet, hoewel de meeste zich wel aan een gemiddelde lengte houden. Als een gesprek boeiend is, kan dat een uur duren. Als er veel in een onderwerp blijkt te zitten, worden er meerdere afleveringen aan besteed. Er zijn podcasts (zoals het geweldige Love + Radio) die gekenmerkt worden door het feit dat je geen idee hebt waar je naar zult gaan luisteren. Dat alles maakt het openen van een nieuwe podcast steeds weer een avontuur.

Aantal luisteraars

Podcaststatistieken zijn moeilijk te meten. Over Nederland zijn dan ook geen betrouwbare luistercijfers van podcasts bekend. Vanwege het kleine taalgebied is het publiek voor Nederlandse podcasts natuurlijk een stuk kleiner van in de VS. De top tien van iTunes laat al wel zien hoe divers ook in Nederland het landschap is: er staan een aantal muziekpodcasts in, managementtips van ondernemer Eelco de Boer, interviews over ‘leven zonder stress’ en Echt Gebeurd, de podcast van de verhalenavond van Micha Wertheim en Paulien Cornelisse. Er worden in Nederland veel mooie radioverhalen verteld die ideaal zijn voor het podcastformat. Jair Stein en zijn collega’s van Plots en Toendra begonnen hier jaren geleden al mee. Maker Chris Bajema sprong in het diepe met zijn onafhankelijke podcast Man met de microfoon, dat hij middels crowdfunding financiert en is de kleinste radio omroep van Nederland.

bron: VPRO

[/column] [/container] [/content_band]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *