Het Weervrouwtje

Featured Video Play Icon
Audio source missing

Kan jij het weervoorspelen?

Elly groeit op in de jaren 50-60, in een doorzonwoning in Rijswijk. Achter op het pleintje spelen de kinderen met elkaar. En zoals dat wel vaker gebeurt komt de bal terecht op het dak van de garages. Elly doet haar stoute schoenen aan en gaat zonder toestemming van haar moeder toch het garagedak op. Als dat maar goed afloopt.

Het weetje is afkomstig van de volgende bron, de website www.menselijk-lichaam.com

Hechtingen zijn er wel in vele soorten, hieronder staan er een aantal voor je op een rijtje:

Absorbeerbaar
Absorbeerbare hechtingen worden gemaakt van steriele weefseldraden die verkregen worden uit gezonde dieren. Deze draden worden na verloop van tijd geabsorbeerd door het omringende levende weefsel en zijn dientengevolge niet permanent.

Buidelhechting
Een buidelhechting is een chirurgische hechting die toegepast wordt als een doorlopende steek (ononderbroken en omkerend) langs de rand van een ronde wond, net als bij een buidelkoord, vandaar de naam.

Connell-hechting
De hechting van Connell is een variatie op de ononderbroken hechting. Bij een ononderbroken hechting worden de tussenliggende hechtingen niet geknoopt. De hechting wordt alleen maar vastgehouden door een knoop aan het begin en het eind van de lengte van de hechting.

Cushing-hechting
Een Cushing-hechting is een ononderbroken, omkerende hechting die vooral gebruikt wordt bij buikchirurgie. De hechting is een doorlopende horizontale hechting, waarbij een dubbele steek wordt gebruikt die een lus vormt rond het weefsel aan beide kanten van de wond.

Dekenhechting
Een dekenhechting is een ononderbroken, zelfsluitende steek die erg veel lijkt op de dekensteek die bij borduren wordt gebruikt. Hij wordt ook sluitsteekhechting genoemd omdat een ononderbroken sluitsteek gebruikt wordt om de huid van een wond te sluiten.

Halstead-hechting
De Halstead-hechting is een onderbroken, omkerende steek die geplaatst wordt door de onderhuidse peesvliezen en die parallel loopt aan de wond. De hechting wordt aan een kant geknoopt.

Knoophechting
De knoophechting is een methode waarbij de uiteinden van de draad door de ogen van een kleine schijf (knoop) gehaald worden om vervolgens geknoopt te worden.

Lembert-hechting
De Lembert-hechting wordt over het algemeen gebruikt bij buikchirurgie. Het is een omkerende hechting, die zowel onderbroken als ononderbroken kan zijn en die gebruikt wordt om twee delen van een darmkanaal te verbinden zonder het lumen binnen te dringen.

Onderbroken hechting
Een onderbroken hechting is een serie enkele, omkerende hechtingen die afzonderlijk geknoopt worden over de lengte van de hechting.

Ononderbroken hechting
Een ononderbroken hechting is een spiraalvormige hechting die over de hele lengte van de wond loopt met maar twee verankerende knopen, aan het begin en aan het eind.

Retentiehechting
Retentiehechtingen, ook wel permanente hechtingen genoemd, zijn erg grote hechtingen die gebruikt worden naast kleinere huidhechtingen. Ze hechten niet alleen onderliggend vet- en spierweefsel maar ook de huid en worden gebruikt om incisies te ondersteunen bij zwaarlijvige mensen of wanneer het genezingsproces lang duurt.

Schoenmakershechting
Een schoenmakershechting is een dubbelverstevigde hechting met een naald aan beide uiteinden van de draad. Schoenmakers gebruiken deze methode ook bij het maken van schoenen, vandaar de naam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *