NS DDW Podcast Luisterruit, een serie intieme audiotours

Featured Video Play Icon

Luisterruit, een intieme audiotour!

Ze zit in de trein en houdt van zonnen en wijn. Ze is heel mooi alleen wat klein. Met dit lied van Brigitte Kaandorp begint Sonja van Veen aan haar treinreis. Nu kan ze daar ook een podcast gaan luisteren van de NS, luisterruit.

Er was vorig jaar een luisterruit naar aanleiding van de Dutch Design Week. Nu zijn er weer nieuwe aflevering, voor alle treinreizigers! De eerste aflevering van luiserruit gaat over de bloemetjes buiten. Horen we hoe enthousiast de bedenker is over zijn hogesnelheid wasstraat, voor al jullie schone ramen in de trein. Maar ontvang je ook een 5 minten oogyoga, je zicht en ziel verbeteren zich direct! Luisterruit zijn verhalen over onderweg!

 

De Coupé – Yvonne Dröge Wendel en Lino Hellings

Kijken naar buiten tot kunst verheven wordt! Een opdracht voor een nieuwe ziekenhuisvleugel voor mensen met dementie. Een fijne vorm van wachten is in de trein zitten. Het beeld wat gebruikt wordt is van de langzaamste trein, die rijdt tussen Hoorn en Medemblik. Ga dat beluisteren!

Kunsttoepassing voor verpleeghuis De Bieslandhof in Delft waar veel dementerende ouderen wonen. De opdracht is een initiatief van SKOR (Stichting Kunst in de Openbare Ruimte) en de vraag was om iets te maken dat echt ‘werkt’. Dit is uitgewerkt door Yvonne Dröge Wendel en Lino Hellings. Een treincoupé in een zorgcentrum voor dementerenden. Zes stoelen staan in reisformatie opgesteld, vier rechtopstaande videoschermen laten een langzaam voorbijtrekkende polderlandschap zien. Het zachte geluid van de trein klinkt via ingebouwde speakers. In de gemeenschappelijke ruimte van de huiskamer zitten bewoners een groot deel van de dag rond een tafel, bezoekers schuiven hier aan.

Personeel heeft de opdracht de bewoners te prikkelen. Dat levert aan beide zijden druk op. De treincoupé is een ‘passiviteit’. Het geeft het recht om ‘niets te doen’ en biedt een aangename vorm van ontspanning. ‘De code in een treinstel of vliegtuig is anders dan die binnen in huis. In een trein kan je anoniem zijn, je kan verblijven zonder contact te maken. Je kan je hoofd leegmaken, je verplaatsen in andere situaties, in je hoofd reizen, andere vormen van samenzijn beleven. Je kan kiezen voor de anonimiteit of voor contact…Het is een meditatieve omgeving. Het geeft opluchting dat je je kunt terugtrekken, dat er een keuze is in de mate van deelnemen.’

Foto: Geert Jan van Rooij

 

Wolken

De rolwolk, bijzon, en meer van dit soort namen worden je even uitgelegd. Misschien zie jij dit fenomeen dit ook als je in de trein zit. Kijk goed naar de strepen van de vliegtuigen en je leert dat het binnen een uur of 6 gaat regenen.

Trein soundtrack!

Jouw soundtrack van je reis, geïnspireerd op het uitzicht vanuit de trein! Zoeven langs de landschappen, de muziek je inspireert om je reis meer kleur te geven met deze trein soundtrack! Op reis tijdens je reis.

Meer afleveringen

De volgende aflevering gaat over de medereizigers. Volgens Midas Dekkers zijn zien wij onze medereizigers als Slakken zonder huis. Spreek eens iemand aan! Ik vind het echt een heerlijke podcast speciaal voor jouw in de trein! Met Thijs je persoonlijke reisbegeleider. En ook zo fijn lekker 20 minuten podcast! Mijn mondhoeken gaan omhoog, ik lach hardop  en ik spreek de dame en heer tegenover mij aan! En laat ze kennismaken met het fenomeen podcast. En met luisterruit!

deze podcast mag je ook luisteren in je bed, op de fiets of tijdens hardlopen

Luisterruit is volledig gratis te beluisteren via de apps Podcasts(iOS) of Stitcher of direct via iTunes. Daar kun je je ook direct op Luisterruit abonneren zodat geen reis je ontgaat!

Luisterruit wordt gemaakt door Manon van Hoeckel en Tom Loois en wordt mede mogelijk gemaakt door de Dutch Design Foundation en Nederlandse Spoorwegen.

Podcasting berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *